De stad Alice Springs ligt centraal in Australië. Doordat bewoners van de outback niet makkelijk toegang hebben tot medische hulp, werd in 1928 (!) de Royal Flying Doctor Service (RFDS) opgericht. De vliegtuigen ondergingen door de jaren heen uiteraard een hele transformatie. Nu vliegt de RFDS met op maat gemaakte toestellen die goed zijn uitgerust om de eerste medische hulp (cf. ziekenwagen) aan te bieden.
Op donderdag 20 oktober bezoeken we het infocentrum van de RFDS. In de kaart die het werkgebied van de Flying Doctors weergeeft, is ook Europa ingetekend. Australië is écht groot!

Daarna duiken we nog even in het hotelzwembad waarna we naar Darwin vliegen.
Het koelere klimaat in het zuiden maakte ondertussen plaats voor subtropische (Alice Springs) en tropische (Darwin en Cairns) temperaturen. Het regenseizoen moet nog starten waardoor er nog niet zoveel regen is, maar wel een hoge luchtvochtigheidsgraad (75 à 95 %). In het begin doe ik nog een poging om mijn kapsel onder controle te houden, maar na een paar dagen nemen de krullen de overhand. Een tropische coupe hoort er blijkbaar bij 😊

Darwin is de hoofdstad van het Northern Territory en wordt ‘Top End’ genoemd. De Australiër die naast me op het vliegtuig zat, wist me te vertellen dat omwille van de zware werkomstandigheden (harsh conditions) de mensen er gemiddeld 35% meer verdienen. Zelf pendelt hij tussen Alice Springs en Darwin als leraar hospitality and gastronomy en houdt er duidelijk van om in Darwin te wonen.
Wanneer we het vliegtuig verlaten, slaan warmte en vochtigheid me in het gezicht. Ik begrijp meteen de ‘harsh conditions’.

In Darwin bezoeken we op vrijdag 21 en zondag 23 oktober twee nationale parken: Litchfield en Kakadu. We kreunen onder de hitte, het zweet blijft gutsen, maar gelukkig vinden we in Litchfield verkoeling aan de Florence Falls, een natuurlijk meer met watervallen. Prachtig! (en tegelijk heel aangenaam voor mijn oververhitte lijf!) Diverse waarschuwingsborden wijzen ons op het gevaar voor krokodillen.

In de parken passeren we termietenheuvels, een zout- en zoetwaterkrokodil, waterbuffels en rotsschilderingen (deze laatste in het plaatsje Nourlangie). In Nourlangie vereren de Aboriginals Namarrgon, de Lightning Man, die in de rotsschilderingen wordt weergegeven. Langs de wandeling zien we fraaie vergezichten en uitzichtplaatsen met onuitspreekbare namen.

Gelukkig verblijven we in Darwin in een hotel met een aangename buitentuin en buitenzwembad, waar we op zaterdag 22 oktober dan ook gretig gebruik van maken. Let’s enjoy a cocktail! …En nog een cocktail, Consultant-biertje (misschien als vaste drink op het werk te introduceren?), wijn, vodka orange, ijsje en Guinness-biertje in the Irish Pub (niet alles op één dag natuurlijk). Definitely the good life!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *